ßßß Cookit - przepis na Kefta czyli kofta - kuchnia arabska

Kefta czyli kofta - kuchnia arabska

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg mielonej wołowiny
1 duża bardzo drobno posiekana czerwona cebula (można zmielić w blenderze)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie)
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku lub pół łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki(lub mniej) pieprzu cayenne
pół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie)
sół i czarny pieprz do smaku
14 - 18 patyczków do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie.
Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem,słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę.
Z mięsa uformować 14-18 krótkich dość grubych "kiełbasek" i nadziać je na wyjęte z wody patyczki do szaszłyków a następnie lekko spłaszczyć.
Smażyć na grillu lub patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, odwracając na drugą stronę, kiedy spód będzie już odpowiednio przysmażony.
Po podaniu można opcjonalnie skropić odrobiną soku z cytryny.
Uwaga - wołowinę można zastąpić cielęciną, ale nigdy nie wieprzowiną, która w kuchni arabskiej nie jest wykorzystywana.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/kefta-czyli-kofta-kuchnia-arabska.html