Wykonanie
Składniki1 kg mielonej
wołowiny1 duża bardzo drobno posiekana
czerwona cebula (można zmielić w blenderze)2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki bardzo drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej
kolendry1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej
mięty lub pół łyżeczki suszonej
mięty (opcjonalnie)1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego
majeranku lub pół łyżeczki suszonego
majerankupół łyżeczki
słodkiej paprykipół łyżeczki(lub mniej)
pieprzu cayennepół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z
kminkiem)szczypta mielonego
kardamonu lub
imbiru (opcjonalnie)sół i
czarny pieprz do smaku14 - 18 patyczków do szaszłykówPatyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie.Wymieszać
mięso z
cebulą,
czosnkiem,
natką z
pietruszki i
kolendry,
miętą,
majerankiem,
kminkiem,
słodką papryką i
pieprzem cayenne . Doprawić
solą i
czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę.Z
mięsa uformować 14-18 krótkich dość grubych "kiełbasek" i nadziać je na wyjęte z
wody patyczki do szaszłyków a następnie lekko spłaszczyć.Smażyć na grillu lub patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, odwracając na drugą stronę, kiedy spód będzie już odpowiednio przysmażony.Po podaniu można opcjonalnie skropić odrobiną
soku z cytryny.Uwaga -
wołowinę można zastąpić
cielęciną, ale nigdy nie
wieprzowiną, która w kuchni arabskiej nie jest wykorzystywana.