Wykonanie
W tym sezonie po raz pierwszy
jadłam szparagi. Smakują trochę jak
fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten
szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z
kurczakiem i
zielonymi szparagami. :-)
300g
makaronu, u mnie pełnoziarnisty1 pęczek
zielonych szparagów1
czerwona cebula2
filety z kurczaka200ml
śmietanki 12%natka pietruszki do posypania
olejsól,
pieprz1.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki (czyli, około 1/3 od dołu). Gotujemy w osolonej wodzie, w wąskim, wysokim garnku przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyciągamy je z
wody i kroimy na kawałki.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, dodajemy
kurczaka obsypanego
solą i
pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy
śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone
szparagi, mieszamy.3.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy
natką pietruszki.