Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni. Wprawdzie
kurki już się kończą, ale przy odrobinie szczęścia można jeszcze ich troszkę zebrać i przyrządzić z ich udziałem pyszne danie.Jak sama nazwa dania wskazuje "
makaron z sosem" a nie "sos z
makaronem" świadczy, iż
grzybki głównym składnikiem nie są i wystarczy ich naprawdę garstka.SKŁADNIKI na obiad dla 4 osób:szklanka
kurek (ok 200g)podwójna
pierś z kurczakaczerwona cebula3 łyżki
masładuża
śmietana 12% (400ml)
sól,
pieprzmakaron kokardki (jedno opakowanie)
Kurki oczyścić, umyć, sparzyć wrzątkiem i w razie potrzeby przekroić na pół.Na patelni rozgrzać
masło, dodać
kurki i smażyć ok 20 minut. Następnie dodać posiekaną
cebulkę i pokrojonego w małą kostkę
kurczaka.Dusić/smażyć wszystko razem do czasu gdy
mięso przestanie być surowe.Patelnię zestawić z ognia, wlać
śmietanę i znowu wstawić na gaz. Dusić na dużym płomieniu do zredukowania
śmietany (czyli:
śmietany powinno zrobić się mało i powinna mocno zgęstnieć).Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Sos wymieszać z ugotowanym wcześniej
makaronem.SMACZNEGO