ßßß
1 kg ziemniaków3 cebule300-400g wędzonego boczku3 ząbki czosnku250ml śmietanki 18%1 brokuł100g startego żółtego sera1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdyniajajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)sól, pieprz1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy,3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni.4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami.5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem.6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko.

