ßßß
Czy wiesz, że inna nazwa brokuła to kapusta szparagowa? Uprawiali go już starożytni Grecy i Rzymianie, a krajem jego pochodzenia jest przypuszczalnie Cypr.Jego spożywanie jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera witaminy takie jak C, A, B 3, a także magnez, wapń, fosfor i żelazo . Zalecany jest kobietom w ciąży, ze względy na dużą zawartość kwasu foliowego .Modnym sposobem przyrządzenia tego warzywa jest zupa krem, która intensywnym kolorem zaskoczy naszych gości.Potrzebne będą:2-3 ziemniaki średniej wielkości5-8 różyczek brokuła1/2 litra bulionu3 ząbki czosnku170ml śmietany 18%
Przygotowanie:ziemniaki i brokuła kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie przez 15-20min pod koniec gotowania dodajemy czosnekcałość miksujemy blenderem, mikserem lub innym kuchennym narzędziem torturśmietanę spieniamy przy pomocy trzepaczki i dodajemy do zupy małymi porcjami cały czas mieszając i gotoweZupę można podawać z grzankami, płatkami migdałów lub tartym żółtym serem.
Smacznego;)