ßßß
2 udka z kurczaka3 nieduże ziemniaki2 marchewki2 buraki1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki)1 puszka czerwonej fasoli3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy.2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie.3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa.5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem.


