Wykonanie
Odnoszę wrażenie, że
burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z
buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym
sokiem Marwit buraczano-
jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że
jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć!

2
udka z kurczaka3 nieduże
ziemniaki2
marchewki2
buraki1/2 małej główki
kapusty (1/4 dużej główki)1 puszka
czerwonej fasoli3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego250ml świeżego soku buraczano-
jabłkowego Marwit1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu
wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą
wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy.2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki,
liście laurowe,
ziele angielskie.3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki
buraki i
marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką
wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.4. Do garnka z udkami i
ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną
kapustę i odcedzoną
fasolę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i
mięsa.5. Przed podaniem możemy posypać zupę
majerankiem.



