Wykonanie
Sympatycy ciężkich, wilgotnych serników na pewno polubią te muffinki. Nie można doszukać się w nich lekkości i puszystości, ale mają w sobie coś, przez co wracam do nich po raz kolejny. Nam najbardziej smakują w połączeniu z
czekoladową polewą, ale nie jest ona obowiązkowa. Polane
malinowym musem będą równi pyszne. :-) Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Długo zachowują świeżość. Jeśli blacha sernika to dla Ciebie zbyt duża porcja, upiecz jego namiastkę. :-) Przepis na około 12 dużych babeczek.

Ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100g rozpuszczonego, przestudzonego
masłaszklanka
mleka2
jajkaMasa serowa:250g
sera półtłustego lub tłustego1
żółtko1 opakowanie
cukru waniliowegoPolewa (można pominąć):odrobina
mleka3/4 tabliczki
czekolady1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą mokre składniki na ciasto (
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia), w drugiej suche (
masło,
mleko,
jajka).2. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.3. Składniki na masę
serową mieszamy ze sobą.4. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy ciasto do 3/4 wysokości, następnie obfitą łyżkę
sera, całość przykrywamy niewielką ilością ciasta.5. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.6. Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy 3-4 łyżki
mleka, w których rozpuszczamy
czekoladę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy
mleko. Gorącą
czekoladą polewamy ostudzone muffinki.

