ßßß Cookit - przepis na Muffinki z białym serem

Muffinki z białym serem

nazwa

Wykonanie

Sympatycy ciężkich, wilgotnych serników na pewno polubią te muffinki. Nie można doszukać się w nich lekkości i puszystości, ale mają w sobie coś, przez co wracam do nich po raz kolejny. Nam najbardziej smakują w połączeniu z czekoladową polewą, ale nie jest ona obowiązkowa. Polane malinowym musem będą równi pyszne. :-) Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Długo zachowują świeżość. Jeśli blacha sernika to dla Ciebie zbyt duża porcja, upiecz jego namiastkę. :-) Przepis na około 12 dużych babeczek.
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g rozpuszczonego, przestudzonego masła
szklanka mleka
2 jajka
Masa serowa:
250g sera półtłustego lub tłustego
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa (można pominąć):
odrobina mleka
3/4 tabliczki czekolady
1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą mokre składniki na ciasto (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia), w drugiej suche (masło, mleko, jajka).
2. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.
3. Składniki na masę serową mieszamy ze sobą.
4. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy ciasto do 3/4 wysokości, następnie obfitą łyżkę sera, całość przykrywamy niewielką ilością ciasta.
5. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
6. Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy 3-4 łyżki mleka, w których rozpuszczamy czekoladę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy mleko. Gorącą czekoladą polewamy ostudzone muffinki.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/muffinki-z-biaym-serem.html