ßßß
Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukruszczypta soli2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia100g rozpuszczonego, przestudzonego masłaszklanka mleka2 jajkaMasa serowa:250g sera półtłustego lub tłustego1 żółtko1 opakowanie cukru waniliowegoPolewa (można pominąć):odrobina mleka3/4 tabliczki czekolady1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą mokre składniki na ciasto (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia), w drugiej suche (masło, mleko, jajka).2. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.3. Składniki na masę serową mieszamy ze sobą.4. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy ciasto do 3/4 wysokości, następnie obfitą łyżkę sera, całość przykrywamy niewielką ilością ciasta.5. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.6. Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy 3-4 łyżki mleka, w których rozpuszczamy czekoladę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy mleko. Gorącą czekoladą polewamy ostudzone muffinki.
