Wykonanie
Kruszonka kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od
pory roku, dodaję na nie różne
owoce (
wiśnie,
brzoskwinie,
truskawki). Zimą najlepiej smakują z
malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie.

1 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 duże
jajko1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju rzepakowegoowoce, u mnie
Maliny deserowe Nasza Chata 200gKruszonka:80 g
mąki40 g zimnego
masła40 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

2.
Mąkę mieszamy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (
jajko,
olej i
mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.



3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy
maliny i posypujemy kruszonką.



4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
