Wykonanie
Cieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK dostęp do pachnących lasem
polskich jagód :))To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki.Chociaż raz w sezonie udaje mi się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie
drożdżowe bułeczki z tym pysznym
jagodowym nadzieniem.Na blogu jest już wersja
twarogowych jagodzianek, a dziś zapraszam na tradycyjne
drożdżowe z duuużą ilością
maślanej kruszonki :))

Składniki (na 13 sztuk):500
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła1/2 szklanki
mleka2 jaja+2
żółtka1 łyżka domowego
cukru waniliowego1/2 szkl.
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowego1
jajko (do posmarowania
bułek)Na kruszonkę:120 g
mąki pszennej60 g
cukru60 g miękkiego
masłaNa nadzienie:2 00g
jagód2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać)Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając
jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym
jajkiem, posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.

