ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Cieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK dostęp do pachnących lasem polskich jagód :))
To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki.
Chociaż raz w sezonie udaje mi się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem.
Na blogu jest już wersja twarogowych jagodzianek, a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :))
Składniki (na 13 sztuk):
500 mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
2 jaja+2 żółtka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 jajko (do posmarowania bułek)
Na kruszonkę:
120 g mąki pszennej
60 g cukru
60 g miękkiego masła
Na nadzienie:
2 00g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać)
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/puszyste-jagodzianki-z-kruszonka.html