Wykonanie
Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi
jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych
jabłek, wykorzystałam słoik
musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam
owoce tropikalne z puszki.Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :))

Składniki:(foremka 21cm x 31cm)2 szk l
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 całe
jajka160 g miękkiego tłuszczu (u mnie
Palma)skórka otarta z 1 sparzonej
cytryny1/2 szkl.
cukru4 łyżki
mlekadodatkowo:słoik
musu jabłkowego (900g)puszka
owoców tropikalnychłyżka
kisielu cytrynowegoNa
lukier:
cukier pudersok z cytrynyodrobina
wodyWykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, i przenieś wraz z nim na blaszkę. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 10 minut. Drugą część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce. W tym czasie
mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone
owoce i łyżkę
kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z
owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię
śniadaniową) i przekładamy na
jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się. Ja robiłam to na 3
razy :))Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie lukrujemy.
