ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI

PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.
Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :))
Składniki:(foremka 21cm x 31cm)
2 szk l mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajka
160 g miękkiego tłuszczu (u mnie Palma)
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
1/2 szkl. cukru
4 łyżki mleka
dodatkowo:
słoik musu jabłkowego (900g)
puszka owoców tropikalnych
łyżka kisielu cytrynowego
Na lukier:
cukier puder
sok z cytryny
odrobina wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, i przenieś wraz z nim na blaszkę. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 10 minut. Drugą część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce. W tym czasie mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone owoce i łyżkę kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się. Ja robiłam to na 3 razy :))
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie lukrujemy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/07/puszysta-szarlotka-z-owocami.html