Wykonanie
Pyszny kołacz
drożdżowy łączy w sobie smak
drożdżowego ciasta,
serowe nadzienie i
owoce.Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10!Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na
ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość.Gorąco polecam miłośnikom
drożdżowych wypieków :))

Składniki:400 g m ąki20 g świeżych
drożdży150 ml
mleka100g
cukru100g
masła1 całe jajko+1
żółtkoskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyNa nadzienie
serowe:200g mielonego
twarogu1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany2 płaskie łyżki
kaszy manny2 łyżki
cukru1
białkoWszystkie składniki mieszamy ze sobą.dodatkowo kilka
brzoskwini z puszkiWykonanie:Rozdrobnione
drożdże zalewamy odrobiną ciepłego
mleka, dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe
jajko i 1
żółtko z
cukrem, otartą
skórką z cytryny, dodajemy przesianą
mąkę, roztopione
masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z
drożdży oraz resztę
mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę
serową i zwijamy jak roladę.Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki
brzoskwini.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut.Po upieczeniu studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.

