ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA

SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA

nazwa

Wykonanie

Por to obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich.
Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.
Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby.
Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin.
Składniki:
białe czę ści z 2 porów
2 marchewki
4 rzodkiewki
1 nieduże jabłko
sól
szczypta cukru
śmietana 12%
koperek
Wykonanie:
Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/02/surowka-z-pora-marchewki-i-jabka.html