Wykonanie
Por to obok
cebuli i
czosnku jedna z najstarszych jarzyn
polskich.Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup,
sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach
pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z
białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego
jabłka i lekkiej
śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.Fajnie komponuje się z
mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej
ryby.Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin.

Składniki:białe czę ści z 2
porów2
marchewki4
rzodkiewki1 nieduże
jabłkosólszczypta
cukruśmietana 12%koperekWykonanie:
Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki.
Marchew,
jabłko i
rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i szczyptą
cukru. Dodajemy
śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę
śmietany zamienić na łyżkę
majonezu. Na koniec dodajemy posiekany
koperek. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.