Wykonanie
Lekkie, niezbyt słodkie, pachnące
malinami ciasto.Puszysty
czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z
malinową warstwą ubitej
śmietany i z orzeźwiającym musem
malinowym.Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy
cukrem pudrem.Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :))
Biszkopt: (na tortownicę 22cm)7 jaj250 g
cukru160 g
mąki pszennej3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od
żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy
żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej
masłem i posypanej
mąką lub
bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut.
Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta.Mus malinowy:400g
malin2
galaretki malinoweMaliny blendujemy. Jeśli ktoś jest bardzo wrażliwy na pestki
malin - może przetrzeć zblendowany mus przez sito. Ja tego nie zrobiłam bo te drobinki w musie wcale mi nie przeszkadzają :).
Galaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu
wody. Studzimy, kiedy zacznie się ściągać dodajemy do zblendowanych
malin, mieszamy.Masa śmietanowa:500 ml
śmietany 30%2
galaretki malinoweGalaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu
wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą
galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta:

Na cienki,
biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego
biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo
biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę
śmietanową. Jeśli zostały nam
maliny, możemy powtykać je w wylaną
śmietanę. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą
biszkoptu, na który wylewamy mus malinowy. Chłodzimy w lodówce ok 1h.

