ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
100 g mąki pszennej
120 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
100 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku roztopić masło, cukier i czekoladę- nie doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Przestudzoną masę dodać do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 16cm. Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.
nasączenie
kilka łyżek zimnej herbaty owocowej
krem
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
300 g mrożonych malin
1 galaretka malinowa
około 5 łyżek cukru
Maliny przełożyc do małego garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Łyżką delikatnie rozgnieść maliny i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Do soku z malin dodać galaretkę, wymieszać. Następnie przełożyć mascarpone i smietanę do miski i ubic na gęsty krem. Dodać sos malinowy i zmiksować do połączenia się masy.
dodatkowo
czekoladowa posypka
wykonanie
Pierwszy blat czekoladowego ciasta przełożyć na talerz, nasączyć, wyłożyć 1/4 masy malinowej, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. Na koniec posypać czekoladową posypka i przyozdobić pozostałą resztą masy.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2015/02/tort-czekoladowo-malinowy.html