Wykonanie
Macie czasami ochotę na taki domowy fast-food? Ja mam i robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi.Są już na blogu domowe hot-dogi z
pieczarkami a tym razem upiekłam
drożdżowe hot-dogi z
kiełbaską i
serem.Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :))

Składniki: (na 12 sztuk)400 g
mąki200ml letniej
wody20g
drożdży1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1
jajko (do ciasta)1
białko (do posmarowania ciasta)Na farsz:12 cienkich plasterków
sera żółtego12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)Do posypania:dowolne ziarna (np.
sezam lub
czarnuszka)Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać
sól.Zarobić rozczyn - ciepłą
wodę wymieszać z
drożdżami, dwoma łyżeczkami
maki i jedną łyżeczką
cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do
mąki. Dodać
jajko,
olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.Blachę (u mnie 2) wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony
mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć
kiełbaskę i plasterek
sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym
białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 185st, do zezłocenia.

