Wykonanie
Bułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie
pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np.
bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz dostać a o smaku już nie wspomnę a szkoda, że teraz nie liczy się smak, jakość tylko ilość........ Na szczęście ręce mam ::)) i można je zrobić samemu :))


SKŁADNIKI : (zrobiłam z tej porcji 9
bułek jedna ważyła ok 100 g przed upieczeniem)
500 g
mąki pszennej (użyłam typ 650 bułkowej, ale można spokojnie użyć luksusowej)
40 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru125 ml
mleka150 ml
wody letniej
1 łyżeczka
soliok.1/3 szklanki
olejudo posmarowania
1 roztrzepane
jajkodo posypania
mak,
sezam,
czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć)

SPOSÓB WYKONANIA :
dzień pierwszy wieczorem
-
drożdże rozmieszać z letnim
mlekiem z dwoma łyżkami
cukru i odstawić na chwilę
- wymieszać w misce przesianą
mąką dodać
sól,
olej, letnią
wodę oraz zaczyn
drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne
- wysypać miskę
mąką, włożyć kulę cista posypać
mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki
rano
- ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony, że
ciasto drożdżowe jest cieplutkie to tu jet dość zimne i może mu być dziwnie :)))
- ciasto zagniatamy kilka
razy, aby je odgazować
- formuję wałek i tnę na kawałki (ja pocięłam na kawałki o wadze ok 100 gr. każdy )
- kawałek spłaszczam i brzegi zakładam do środka czynność z zakładaniem do środka powtarzam dwukrotnie (spowoduję to, że ciasto będzie rosło w górę )
- odstawiam na blasze wyłożonym pergaminem przykrywam lnianą ściereczką na ok 20 minut, aby podrosły
- w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni
- po 20 minutach smaruję bułeczki rozmąconym
jajkiem i posypuję ulubionymi ziarnami
- piekę ok 20 minut
- gotowe :)

Super sprawa kiedy chcemy zrobić niespodziankę naszej rodzince w niedzielny poranek i obudzić ich zapachem ciepłej
bułki, który się unosi podczas pieczenia.