ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI

DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI

nazwa

Wykonanie

Macie czasami ochotę na taki domowy fast-food? Ja mam i robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi.
Są już na blogu domowe hot-dogi z pieczarkami a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem.
Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :))
Składniki: (na 12 sztuk)
400 g mąki
200ml letniej wody
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko (do ciasta)
1 białko (do posmarowania ciasta)
Na farsz:
12 cienkich plasterków sera żółtego
12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)
Do posypania:
dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blachę (u mnie 2) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć kiełbaskę i plasterek sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 185st, do zezłocenia.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/10/drozdzowe-paluchy-czyli-domowe-hot-dogi.html