Wykonanie
Schab po chińsku to mój pomysł na szybki,
mięsny, pożywny obiad.Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego
schabu i porcja
ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :))

Składniki:6 plastr ów
schabu1 op.
mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex)2 ząbki
czosnkusólpieprz ziołowysłodka papryka1 łyżeczka
sosu sojowegocurryliść laurowyziele angielskie1 czubata łyżeczka
mąkiolejok 1.5 szkl
bulionu.Wykonanie:

Każdy plaster
schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy
sos sojowy,
pieprz ziołowy, roztarty
czosnek. Każdy plaster
schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno
olej i podsmażamy
schab z obu stron. Do podsmażonego
schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy
sól,
curry,
paprykę i zalewamy całość
bulionem. Dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż
mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką
mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z
ryżem na sypko lub
ziemniakami.
