Wykonanie
Danusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "
jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%!Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.Wykorzystuje się do niego szklankę
bakalii, które mogą być zupełnie dowolne:
orzechy,
rodzynki,
żurawina,
migdały,
pestki słonecznika a nawet
siemię lniane!Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha.

Składniki:6 dużych jab łek1 szklanka
bakalii (u mnie 3/4 szkl
orzechy włoskie + 1/4
rodzynki)3 całe
jajka2 szkl
mąkiszczypta
soli1 szklanka
cukru1
płatka łyżeczka
proszku do pieczenia1 plaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta c
ynamonuPolewa:100g
płatków migdałów1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
Orzechy siekamy.
Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z
wody. W misce mieszamy
jabłka,
bakalie,
cukier i
cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do
jabłek z
bakaliami dodajemy
jajka oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.

Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.Po wystudzeniu polewamy
kajmakiem i posypujemy
płatkami migdałów (moja wersja), polewamy
polewą czekoladową lub posypujemy
cukrem pudrem :)
