Wykonanie
Gulasz z
wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad.A do tego zdrowy - bo
wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej
cebulki oraz kwaśnym
ogórkiem kiszonym.W takich towarzystwie
wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :))
Składniki:1kg
wątróbki3
cebule3
ogórki kiszonemajeraneksólpieprzmąkaolejnatka pietruszkiWykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w
mące i podsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć
cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do
wątróbki. Posypać obficie
majerankiem oraz
pieprzem, podlać
wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę
mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się
wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki
ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Posypać posiekaną
natką pietruszki. Podawać z
ziemniakami,
kaszą lub
pieczywem.