Wykonanie
Wątróbka drobiowa to znakomite źródło żelaza, dostarczy solidną dawkę cynku, potężną dawkę pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B3 i B2 i wysokojakościowego
białka. Dla pełniejszego obrazu warto dodać, że aminogram
wątróbki drobiowej wypada korzystniej niż aminogram
twarogu. Do tego jest śmiesznie tania, dlatego włączenie jej do diety po prostu się opłaca.Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Raz w tygodniu można sobie jednak na porcję tego przysmaku pozwolić bez obaw.
Składniki na 2 osoby:około 400 g
wątróbki drobiowej2
cebule2 łyżki
mąkiolejmajeranek - opcjonalnie
sól,
pieprzWykonanie:
wątróbkę umyć, obrać z żyłek i powięzi. Dokładnie wysuszyć na papierowym ręczniku
cebulę obrać, pokroić w grube półkrążki i zeszklić na
maślekażdy kawałek
wątróbki z osobna obtoczyć w
mące i układać pojedyńczo na rozgrzanej patelni,
cebulę zsunąć na bok. Smażyć po kilka minut z każdej strony, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na kilka minut, by doszła. Można posypać suszonym, roztartym w palcach
majerankiem, posolić i oprószyć
pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z
kiszonej kapustyważne:
Wątróbkę zawsze solimy na końcu, w innym razie będzie po prostu twarda. Im krócej będzie smażona tym delikatniejsza i aksamitna jest w smakuŻYCZĘ SMACZNEGO!