ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa, jedz na zdrowie!

Wątróbka drobiowa, jedz na zdrowie!

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa to znakomite źródło żelaza, dostarczy solidną dawkę cynku, potężną dawkę pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B3 i B2 i wysokojakościowego białka. Dla pełniejszego obrazu warto dodać, że aminogram wątróbki drobiowej wypada korzystniej niż aminogram twarogu. Do tego jest śmiesznie tania, dlatego włączenie jej do diety po prostu się opłaca.
Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Raz w tygodniu można sobie jednak na porcję tego przysmaku pozwolić bez obaw.
Składniki na 2 osoby:
około 400 g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 łyżki mąki
olej
majeranek - opcjonalnie
sól, pieprz
Wykonanie:
wątróbkę umyć, obrać z żyłek i powięzi. Dokładnie wysuszyć na papierowym ręczniku
cebulę obrać, pokroić w grube półkrążki i zeszklić na maśle
każdy kawałek wątróbki z osobna obtoczyć w mące i układać pojedyńczo na rozgrzanej patelni, cebulę zsunąć na bok. Smażyć po kilka minut z każdej strony, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na kilka minut, by doszła. Można posypać suszonym, roztartym w palcach majerankiem, posolić i oprószyć pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
ważne: Wątróbkę zawsze solimy na końcu, w innym razie będzie po prostu twarda. Im krócej będzie smażona tym delikatniejsza i aksamitna jest w smaku
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/watrobka-drobiowajedz-na-zdrowie.html