Wykonanie
Jak widzimy po ilości składników danie to jest bardzo proste, dlatego świetnie nadaje się na studenckie stoły. Również koszt składników jest bardzo mały a przygotowanie dziecinnie proste.Składniki:-400g
drobiowej wątróbki-2 duże
cebule (można manipulować stosunkiem
wątróbki do
cebuli według uznania)-dwie łyżki
oleju do smażenia-
sól pieprzPrzygotowanie:
Wątróbkę myjemy, wycinamy białe lub żółte nieapetyczne ścięgna a w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki (ale raczej nie trzeba).
Cebulę kroimy najlepiej w piórka i podsmażamy na
oleju aż do zeszklenia.
Cebulę przekładamy do innego naczynia lub odsuwamy na bok patelni, którą teraz mocno rozgrzewamy i wrzucamy na nią
wątróbkę. Smażymy ją na najmocniejszym ogniu po około minucie z każdej strony. Następnie mieszamy ją razem z
cebulą i razem smażymy na średnim ogniu do momentu aż z
wątróbki nie będzie nic wyciekało i
zrobi się ona rumiana z wierzchu (
wątróbka łatwo czarnieje, jeśli tak się stanie to znaczy że przesadziliśmy z smażeniem). Doprawiamy
solą i
pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem/ziemniakami i koniecznie z surówką.
Wątróbka ma dosyć mocny smak więc dodatek świeżych warzyw pomaga go przełamać.Na zdjęciu
wątróbka jeszcze na patelni.Podane składniki wystarczają na dwie porcje.
Koszt: 4.50zł