ßßß Cookit - przepis na Duszona wątróbka z warzywami

Duszona wątróbka z warzywami

nazwa

Wykonanie

Wątróbka - jedni ją kochają inni nienawidzą. Jednak jest to danie z serii „danie za grosze” więc pod koniec miesiąca dla mięsożernych na pewno się sprawdzi. Wątróbkę warto również włączyć do swojego jadłospisu ponieważ zawiera dużo żelaza, witamin z grupy B, a także jest bogatym źródłem witaminy A.
500 dkg wątróbki drobiowej
2 średniej wielkości cebule
Łyżka oleju
Sól, pieprz
Wątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. (Gdy położymy mokrą na patelni będzie „strzelać”). W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na łyżce oleju i odrobinie wody. Gdy już będzie rumiana kładziemy wątróbkę.
Gdy mięso się zetnie przewracamy na drugą stronę, dolewany ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut, przewracając ją na drugą stronę międzyczasie. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy. (Gdy zrobimy to na początku wątróbka będzie twarda). Po przyprawieniu dusimy jeszcze 3-4 minuty.
Z cebulki, oleju na którym ją podsmażaliśmy i wody wytworzy się gęsty i smaczny sos, którym możemy polać dodatek do obiadu (kaszę, ziemniaki).
My przygotowałyśmy dziś wątróbkę z kaszą jaglaną i warzywami które akurat były pod ręką.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/01/duszona-watrobka-z-warzywami.html