Wykonanie
Wątróbka - jedni ją kochają inni nienawidzą. Jednak jest to danie z
serii „danie za grosze” więc pod koniec miesiąca dla mięsożernych na pewno się sprawdzi.
Wątróbkę warto również włączyć do swojego jadłospisu ponieważ zawiera dużo żelaza, witamin z grupy B, a także jest bogatym źródłem witaminy A.
500 dkg
wątróbki drobiowej2 średniej wielkości
cebuleŁyżka
olejuSól,
pieprzWątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. (Gdy położymy mokrą na patelni będzie „strzelać”). W tym czasie kroimy drobno
cebulę i podsmażamy na łyżce
oleju i odrobinie
wody. Gdy już będzie rumiana kładziemy
wątróbkę.Gdy
mięso się zetnie przewracamy na drugą stronę, dolewany ¼ szklanki
wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut, przewracając ją na drugą stronę międzyczasie. Pod koniec duszenia solimy i
pieprzymy. (Gdy zrobimy to na początku
wątróbka będzie twarda). Po przyprawieniu dusimy jeszcze 3-4 minuty.Z
cebulki,
oleju na którym ją podsmażaliśmy i
wody wytworzy się gęsty i smaczny sos, którym możemy polać dodatek do obiadu (
kaszę,
ziemniaki).My przygotowałyśmy dziś
wątróbkę z
kaszą jaglaną i warzywami które akurat były pod ręką.