Wykonanie
Jedno z kulinarnych koszmarnych wspomnień z dzieciństwa to dla mnie
wątróbka wieprzowa :) Pamiętam duże kawałki
mięsa, które zawsze wydawały mi się twarde i jakieś takie surowe w smaku. Z całą pewnością były smaczne i dobrze przygotowane, po prostu jak sądzę smak był dla mnie jako małego dziecka zbyt zdecydowany.Z
wiekiem zmieniłam zdanie i
wątróbkę dziś lubię, zwłaszcza drobiową, a szczególnie indyczą - tę cenię za delikatność i kremowość.
Składniki:0,5 kg
wątróbki indyczej3 duże
cebule3-5 łyżek
oleju2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Oczyszczoną
wątróbkę dzielę na połowy, leciutko panieruję w
mące i przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem. Przykrywam pokrywką (strzela i pryska:)) i smażę po 2-3 minuty na rumiano z obu stron. W międzyczasie obieram
cebule i kroję je na pół, a
potem w dość grube plastry. Podsmażoną
wątróbkę zsuwam na jedną stronę patelni, a na drugą wykładam pokrojoną
cebulę.
Cebulę posypuję
majerankiem, całość lekko oprószam
solą i
pieprzem i znów przykrywam, zmniejszam ogień i duszę ok. 15 minut, mieszając lekko (ale nie łącząc obu stron). Na kilka minut przed końcem duszenia doprawiam
solą i
pieprzem.Przepis autorski.