ßßß Cookit - przepis na BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA

BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA

nazwa

Wykonanie

Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!
Kolejna babkowa odsłona :)
Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ...
Polecam gorąco!
Składniki:
4 jaj ka
220g cukru
1 op cukru waniliowego
200g jogurtu greckiego
300 ml oleju
260g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowo-truskawkowa.html