ßßß Cookit - przepis na KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM

KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

Pokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet, tv, prasa ...
Nie musimy darzyć wielką miłością od razu wszystkich gatunków kaszy :)
Ja osobiście najmniej przepadam za gryczaną :(, ale staram się za to jeść jak najczęściej jęczmienną i jaglaną.
Ta ostatnia "odkopana" znowu po latach stała się ostatnio bardzo modna.
I dobrze :)
Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie :))
Składniki
1 szkl. kaszy jaglanej
300g pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
śmietana 12%
łyżka mąki
koperek
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie koperkiem.
Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/kasza-jaglana-z-sosem-pieczarkowym.html