Wykonanie
Pokuśmy się zamiast tradycyjnych
ziemniaków gotować jak najczęściej
kasze. O ich walorach zdrowotnych nie
będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet, tv, prasa ...Nie musimy darzyć wielką miłością od razu wszystkich gatunków
kaszy :)Ja osobiście najmniej przepadam za gryczaną :(, ale staram się za to jeść jak najczęściej jęczmienną i jaglaną.Ta ostatnia "odkopana" znowu po latach stała się ostatnio bardzo modna.I dobrze :)Bo ta
moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie :))

Składniki1 szkl.
kaszy jaglanej300g
pieczarek1 duża
cebulasólpieprzśmietana 12%łyżka
mąkikoperekolej do smażeniaWykonanie:
Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami
wody (zawsze podwójna ilość
wody w stosunku do ilości
kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż
kasza wchłonie całą
wodę. Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażamy na
oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone
pieczarki, solimy,
pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy
pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce
śmietanę, łyżkę
mąki i pół szklanki zimnej
wody. Całość przelewamy do
pieczarek i mieszamy. Doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie
koperkiem.Podajemy z ugotowaną wcześniej
kaszą.