ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY KEKS

ŚWIĄTECZNY KEKS

nazwa

Wykonanie

Keks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt.
Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :)
Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie niewiele proporcjami, a w smaku są prawie identyczne.
Przepis na keks I był zamieszczony wcześniej, dziś zamieszczam przepis na keks II :)
Składniki:
250 g Kasi (lub innej margaryny)
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu
300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
Wykonanie:
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wódkę (lub spirytus). Ciasto jest bardzo gęste, nie zrażajmy się tym. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło". Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy wg uznania.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/12/keks-ii.html