ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

XII.Keks
Spodziewasz się gości lada moment ? A może po prostu masz ochotę na pyszne aromatyczne ciasto? Ten przepis jest dla ciebie! Przedstawiam wypiek, który zachowuje świeżość przez długi czas, więc nie trzaba się martwić, że jak goście wszystkiego nie zjedzą to się zepsuje.
Produkty:
250 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
250 g margaryny
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka spirytusu
300 g bakali (u mnie orzechy laskowe, migdały, daktyle, żórawina, owoce kandyzowane)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po 1 jajku.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia a następnie dodaj do masy razem z łyżeczką spirytusu. Miksuj.
Pokrój bakalie i posyp dwiema łyżkami mąki , wymieszaj(po to żeby nie opadły na dno ciasta w trakcie pieczenia).Dodaj do utartej masy i wymieszaj drewnianą łyżką
Piecz w temp. 165 stopni ok. 50 min.
Po osty gnięciu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/xii_28.html