Wykonanie
Ta zapiekanka jest kombinacją moich ulubionych smaków:
makaronu,
białej kiełbasy,
brokułów i pysznego sosu
serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-)Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas w kuchni :)Zapraszam zatem na prostą, tanią i bardzo smaczną zapiekankę wg. Walijskiego Pichcenia :))Składniki:op. dowolnego
makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)4
białe kiełbaski1
por2
cebule1
brokułstarty ser mozarella (ok. 100g)
sólpieprzostra paprykałyżka
olejuNa sos:100ml
smietanki 18%1/2
serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-
ramowego)50ml
mlekagałka muszkatołowaWykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić.
Cebulę i białą część
pora pokroić w piórka, podsmażyć na
oleju na złoty kolor, po czym dodać pokrojoną w paseczki
białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos:
mleko podgrzać w rondelku, dodać rozdrobniony
serek topiony oraz
śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej
masłem układać na przemian:
makaron,
kiełbasę z
cebulą,
brokuł - posolić, popieprzyć, dodać
ostrą paprykę do każdej z warstw.

Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem
serowym i posypujemy po wierzchu
startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego!
