Wykonanie

Te tarteletki powstały z powodu nadmiaru ciasta do tarty. Użyłem foremek do babeczek, by uzyskać kształt małych tarteletek.Przepis na ciasto jest identyczny jak ten na tartę
jabłkowo -
jogurtową (z wyjątkiem dodawania
cukru)Do nadziania 9 tarteletek potrzebujesz:- 125g
pieczarek- 100g
szynki w plasterkach- 175g kwaśnej
śmietany 18%- pół średniej
cebuli- 100g
serka topionego- gałązki
natki pietruszki-
soli,
pieprzu,
ostrej papryki,
bazylii-
oleju do smażenia

Pieczarki pokrój w plasterki,
szynkę i
cebulę w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż na
oleju. Dodaj szczyptę
soli,
pieprzu, odrobinę
papryki i
bazylii. Dodaj
śmietany i rozdrobnionego
serka topionego. Zmniejsz ogień i mieszaj nie pozwalając, by farsz się przypalił. Rozdrobnij
natkę pietruszki i wrzuć do gotującego się sosu. Teraz sos musi się zagęścić (ale bez przesady -
serek topiony stygnąc stężeje), gdy to się stanie zdejmij patelnię z gazu i odstaw farsz do wystygnięcia.Tarteletki piecz w 180 stopniach C z termoobiegiem przez około15 minut, po czym wyjmij je zpiekarnika, nałóż do nich sosui piecz przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.Po wyjęciu z pieca odczekajkilka minut zanim zacznieszwyjmować je z foremek, byciasto stwardniało.Smacznego!!!