ßßß
Te tarteletki powstały z powodu nadmiaru ciasta do tarty. Użyłem foremek do babeczek, by uzyskać kształt małych tarteletek.Przepis na ciasto jest identyczny jak ten na tartę jabłkowo - jogurtową (z wyjątkiem dodawania cukru)Do nadziania 9 tarteletek potrzebujesz:- 125g pieczarek- 100g szynki w plasterkach- 175g kwaśnej śmietany 18%- pół średniej cebuli- 100g serka topionego- gałązki natki pietruszki- soli, pieprzu, ostrej papryki, bazylii- oleju do smażenia
Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę i cebulę w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż na oleju. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, odrobinę papryki i bazylii. Dodaj śmietany i rozdrobnionego serka topionego. Zmniejsz ogień i mieszaj nie pozwalając, by farsz się przypalił. Rozdrobnij natkę pietruszki i wrzuć do gotującego się sosu. Teraz sos musi się zagęścić (ale bez przesady - serek topiony stygnąc stężeje), gdy to się stanie zdejmij patelnię z gazu i odstaw farsz do wystygnięcia.Tarteletki piecz w 180 stopniach C z termoobiegiem przez około15 minut, po czym wyjmij je zpiekarnika, nałóż do nich sosui piecz przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.Po wyjęciu z pieca odczekajkilka minut zanim zacznieszwyjmować je z foremek, byciasto stwardniało.Smacznego!!!