Wykonanie
Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad.Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej
mąki.Czasem wystarcza mi szklanka
mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko
cukrem :-) Dopuszczam jeszcze
serek waniliowy i zwykłe,
śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem
czekolady,
śmietany i innych bajerów :-)Obowiązkowo do tego
kawa zbożowa z
mlekiem....W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:Składniki:2 szkl
mąki1 szkl
mleka1 szkl przegotowanej
wodyszczypta
soliłyżeczka
cukru (pomijamy
cukier jeśli naleśniki nie będą na słodko)2
jajkaolej do smażenia

Wykonanie:
Jaja,
cukier,
sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno
mąkę,
mleko,
wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy cisto na ok 30 minut, po czym smażymy na
oleju z każdej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość
oleju minimalna. ja delikatnie przyrumieniam naleśniki, ponieważ nie lubię takich całkowicie białych - ale czas smażenia, podobnie jak grubość naleśników to już indywidualne upodobania każdego z nas.
