Wykonanie
Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z
jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.
Banalne, ale jakże smaczne danie :))Składniki:7
jajek ugotowanych1
jajko surowe
koperek lub
natka1
kajzerka lub odrobina
bułki tartejcebulabułka tartasól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Bułkę namoczyć,
jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą
bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną
cebulę,
sól,
pieprz,
koperek,wbić surowe
jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w
tartej bułce i smażyć na
oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z
ziemniakami i
sałatą - jak u mnie :)