Wykonanie
Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim
stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i
suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam!Dziś były roladki z
szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie
czerwona kapusta na ciepło.Składniki:1/2 główki
czerwonej kapusty ( średniej wielkości)1
jabłko3 łyżki
octu winnegosól do smaku
cukier do smaku
masło15 dkg
boczku1 łyżka
mąkiWykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do
kapusty.Zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż
kapusta będzie miękka. Kiedy
kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy
ocet,
sól i
cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce
masła przesmażamy pokrojony w kostkę
boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę
mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z
kapustą.Mieszamy. Ewentualnie posypujemy
koperkiem.