ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA Z KAPUSTĄ

KARKÓWKA Z KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Polskie mięsko jest raczej ( a może i na pewno) w UK nie do zdobycia...
ale na szczęście istnieją polskie sklepy, w których w końcu można zaopatrywać się i w polskie mięso.
A polska karkóweczka jest rewelacyjna!
Kupuję więc kilka razy w miesiącu "słuszny kawałek" - jak mawia Makłowicz, zamykam się w kuchni i ... działam :)
Ostatni wynik moich działań to karkówka z kiszoną kapuchą :))
Użyte składniki:
1,5 kg karkówki
05 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
2 cebule
liść laurowy
ziele angielski
sól
przyprawa do karkówki
odrobina czosnku w proszku
ostra papryka
olej do smażenia mięsa
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.
Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h.
Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h.
Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/karkowka-z-kapusta.html