Wykonanie
Zostałam ostatnio "obdarzona" sporą ilością karkóweczki, i w dodatku polskiej karkóweczki. Na wyspach niestety doskwiera nam brak różnego gatunku
mięsa, więc jak jest okazja zamawiamy sobie
mięsko w PL. Medytowałam jak ją przyrządzić. A, że był to naprawdę "słuszny" kawałek jedną część upiekłam z
cebulką i
pieczarkami w rękawie do pieczenia a z drugiej zrobiłam całkiem przyzwoitą
sałatkę :-)

Składniki:
karkówkakukurydzaogórek konserwowyczerwona cebula2
jajkasałata pekińska lub lodowa albo inna chrupiąca4 łyżki
majonezu2 łyżki
ketchupuprzyprawa gyroskoperek lub
natkaWykonanie:
Karkówkę i
czerwoną cebulę kroimy na drobne paseczki, obsypujemy
przyprawą do gyrosa, ew. szczyptą
soli i podsmażamy około 20 minut na niewielkiej ilości
oleju. Studzimy.
Ogórek konserwowy kroimy w kostkę.Ugotowane
jajka ścieramy na oczkach.
Kukurydzę odsączamy.
Kapustę rwiemy na drobne kawałki lub kroimy. W salaterce układamy warstwowo:
mięsko,
ogórek,
kukurydzę,
sałatę - smarujemy warstwą
majonezu i warstwą
ketchupu, i ponownie układamy:
mięso,
ogórek,
kukurydzę, starte
jajko oraz
sałatę... ilość warstw uzależniona jest od wielkości naszej miski i od naszych upodobań
smakowych :-)Chłodzimy w lodówce.