Wykonanie
Chińszczyzna "chodziła" za mną do dłuższego czasu. I jestem w pełni usatysfakcjonowana. Z daniami chińskimi jest tak że samo smażenie trwa jedynie kilka minut. Najwięcej czasu zajmuje przygotowywanie, krojenie. Gdy ten etap mam za sobą idzie już z górki. Później wok, mieszanie i po chwili pyszne danie gotowe. Użyłam co prawda japońskiego
makaronu Udon (zachciało mi się kombinacji) ale
chiński Chow mein (jest bardziej dostępny) będzie ok a jeśli nie macie żadnego
ryż też się sprawdzi. Smakowało całej naszej trójce... tak, trójce bo nasz syn też zjadł z nami i muszę powiedzieć że jeszcze chwila i pewnie będzie wcinał chińszczyznę pałeczkami:)
Składniki:2
piersi z kurczakakilka różyczek
brokułakilka różyczek
kalafiora2 średnie
marchewkikawałek
poraplaster
imbiru (ok 1 cm)
sos sojowy2 łyżki
wodymakaron udon, chow mein lub
ryżolej arachodowyopcjonalnie czarny
sezam do dekoracji- można pominąć lub użyć białegoWykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż
mięso do miski dodaj 2 łyżki
sosu sojowego i 2 łyżki
wody. Wymieszaj i odstaw.
Brokuł i
kalafior pokrój w mniejsze kawałki a
por w półplasterki.
Imbir posiekaj drobno.
Marchewki obierz i pokrój w plastry (niezbyt grube). W woku rozgrzej
olej,
mięso łyżką cedzakową wyjmuj z marynaty i wrzuć do woka. Smaż przez chwilę ciągle mieszając. Po chwili dorzuć
por znowu smaż przez minutę i dodaj
kalafior,
brokuły i
marchewki. Smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj
sos sojowy i
imbir. Wymieszaj całość. Przygotuj
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj
makaron z warzywami i przełóż na talerz. Posyp czarnym
sezamem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!