Wykonanie
No i mamy święta Wielkanocne. I mamy szał pogodowy. To co się dzieje przechodzi wszelkie pojęcie. Raz śnieg a za chwilę słońce. Przez to że ostatnio mój zasilacz do laptopa padł jestem trochę do tyłu z przepisami. I w ogóle byłam do tyłu ze świętami. Ale to nic nowego:) Na szczęście wszystko udało się przygotować. Postanowiłam, że na świąteczne śniadanie przygotuję
bułki. Miały być angielskie hot cross buns ale w końcu zdecydowałam się na
zwykłe pszenne bułki. Marzyły mi się takie puszyste małe cudeńka. I oto są. Bardzo puszyste, smaczne i naprawdę proste. Miały być na jutrzejsze śniadanie ale.. nie mogłam się powstrzymać i zjedliśmy je też na kolację. Z dobrym
masłem i świeżo uwędzoną
wędliną (zrobioną przez mojego
męża) były idealne.Korzystając z okazji życzę Wam wesołych, smacznych i spokojnych świąt:)
Składniki:200 ml ciepłego
mleka1
jajko50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru50 g zimnego
masła350 g
mąki pszennejłyżeczka
soliopcjonalnie ulubione suszone
zioła np.
rozmaryn,
tymianek lub do posypania
czarnuszka itp.Wykonanie:
Mąkę,
sól i
masło (i
zioła jeśli używasz) połącz ze sobą w misce. Rozcieraj zimne
masło wraz z
mąką. W mniejszej misce rozkrusz
drożdże zasyp je
cukrem i dodaj 4 łyżki
mleka. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej do
mąki. Powoli wlewaj pozostałe
mleko i wyrabiaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj więcej
mąki. Wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz albo do momentu kiedy podwoi objętość. Wtedy uformuj
bułki i odstaw je jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Przed wstawieniem
bułek do piekarnika posmaruj je rozkłóconym
jajkiem i posyp np.
czarnuszką. Piecz je przez ok 20 minut aż będą rumiane.Smacznego!