ßßß Cookit - przepis na Najprostsze bułki pszenne

Najprostsze bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

No i mamy święta Wielkanocne. I mamy szał pogodowy. To co się dzieje przechodzi wszelkie pojęcie. Raz śnieg a za chwilę słońce. Przez to że ostatnio mój zasilacz do laptopa padł jestem trochę do tyłu z przepisami. I w ogóle byłam do tyłu ze świętami. Ale to nic nowego:) Na szczęście wszystko udało się przygotować. Postanowiłam, że na świąteczne śniadanie przygotuję bułki. Miały być angielskie hot cross buns ale w końcu zdecydowałam się na zwykłe pszenne bułki. Marzyły mi się takie puszyste małe cudeńka. I oto są. Bardzo puszyste, smaczne i naprawdę proste. Miały być na jutrzejsze śniadanie ale.. nie mogłam się powstrzymać i zjedliśmy je też na kolację. Z dobrym masłem i świeżo uwędzoną wędliną (zrobioną przez mojego męża) były idealne.
Korzystając z okazji życzę Wam wesołych, smacznych i spokojnych świąt:)
Składniki:
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g zimnego masła
350 g mąki pszennej
łyżeczka soli
opcjonalnie ulubione suszone zioła np. rozmaryn, tymianek lub do posypania czarnuszka itp.
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło (i zioła jeśli używasz) połącz ze sobą w misce. Rozcieraj zimne masło wraz z mąką. W mniejszej misce rozkrusz drożdże zasyp je cukrem i dodaj 4 łyżki mleka. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej do mąki. Powoli wlewaj pozostałe mleko i wyrabiaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz albo do momentu kiedy podwoi objętość. Wtedy uformuj bułki i odstaw je jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Przed wstawieniem bułek do piekarnika posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp np. czarnuszką. Piecz je przez ok 20 minut aż będą rumiane.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2015/04/najprostsze-buki-pszenne.html