ßßß
Składniki:200 ml ciepłego mleka1 jajko50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru50 g zimnego masła350 g mąki pszennejłyżeczka soliopcjonalnie ulubione suszone zioła np. rozmaryn, tymianek lub do posypania czarnuszka itp.Wykonanie:Mąkę, sól i masło (i zioła jeśli używasz) połącz ze sobą w misce. Rozcieraj zimne masło wraz z mąką. W mniejszej misce rozkrusz drożdże zasyp je cukrem i dodaj 4 łyżki mleka. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej do mąki. Powoli wlewaj pozostałe mleko i wyrabiaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz albo do momentu kiedy podwoi objętość. Wtedy uformuj bułki i odstaw je jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Przed wstawieniem bułek do piekarnika posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp np. czarnuszką. Piecz je przez ok 20 minut aż będą rumiane.Smacznego!