Wykonanie
Ostatnio dość gruntowanie odświeżam filmy Quentina Tarantino. Uwielbiam go i darzę niesłabnącą, wszystko wybaczającą miłością. Jego filmy
mogę oglądać miliard
razy i nie są w stanie mi się znudzić. Tym razem po obejrzeniu Pulp Fiction poczułam rozpaczliwą tęsknotę za cheeseburgerem. Samuel L. Jackson wychwalający zalety Big Kahuna burger to jeden z najbardziej apetycznych momentów kina. Nie byłam w stanie przejść obok tego obojętnie. W związku z tym że Big Kahuna nie jest rzeczywistą restauracją zadanie jest utrudnione. Nie mamy możliwości spróbowania tego cuda. Więc pozostaje kombinowanie. Ale warto! I mam nadzieję, że w przeciwieństwie do filmu obejdzie się bez rozlewu
krwi po zjedzeniu:) Myślę że Jules Winnfield po zjedzeniu tego cheesburgera powiedziałby słynne "This is a TASTY burger":)
Składniki:500 g
mielonego mięsa wołowego2 duża
cebula (drobno pokrojoną i podsmażoną)
sólpieprzłyżka
sosu Worcestershirełyżeczka
musztardy Dijon
bułki hamburgerowedodatki:
sałata- dowolna (choć ja użyłam
rukoli i też wyszło ok:))
ogórki kiszone (pokrojone w plastry)pikantny
sos pomidorowy (do
sosu pomidorowego dodałam
papryczkę chili)
ser który dobrze się rozpuszczaWykonanie:
Mięso umieść w misce. Dodaj
cebulę,
przyprawy,
musztardę i
sos Worcestershire. Wymieszaj całość i uformuj kotlety. Smaż na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu
mięsa na drugą stronę ułóż na nim plaster
sera. Zgrilluj także
bułki. Gdy będą ciepłe ułóż na nim dodatki.Smacznego!Aktualnie robię sobie wakacje ale dobry duszek będzie umieszczał przepisy:)