Wykonanie
Będąc na diecie zawsze musimy sobie czegoś odmawiać. A to słodkości nam nie wolno, a to
pieczywo nie wskazane, a już na pewno powinniśmy pożegnać się z fast foodami.Dlatego ja zdecydowanie zamiast diety wolę racjonalny sposób odżywiania się. Jem wszystko ale z głową i umiarem. Zatem, gdy w weekend złapie mnie chwila słabości pozwalam sobie na małe odstępstwa od codziennych posiłków. Co prawda nie zajadam się drożdżówkami czy nie biegnę po cheeseburgera, ale staram się z dostępnych w domu składników przygotować coś smacznego i zarazem zaspokoić swoje pragnienie.Tym razem „naszło” nas na hamburgery. Chrupiąca bułeczka, soczysty kawałek
mięsa,
ser i dużo warzyw! Tak, tego nie znajdziemy w żadnym fast foodzie.Przepis na domowe hamburgery powstał w oparciu o pomysł
Magdy Gessler, wykorzystany w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Przepis uzupełniłam o własne modyfikacje.Składniki na domowe hamburgery:
mięso mielone dobrej jakości 0,5 kg
cebulasos Worcester ok. 2 łyżki
musztarda ostra 2 łyżeczkisproszkowane
chili lub sos
chilisiemię lnianeser żółtypieprz, suszony
imbirwarzywa (u mnie
rukola,
cebula,
pomidor,
ogórek kiszony)
musztarda,
ketchupSposób przygotowania:Siekamy
cebulę, dodajemy
mięso,
przyprawy,
sos worcester,
musztardę i dokładnie mieszamy. Formujemy burgery i układamy na blaszce. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180º dokładnie tak jak prezentowane już kotlety mielone .Gdy burgery upieką się, na blaszkę dokładamy
bułki pełnoziarniste.
Jedną połówkę
bułki smarujemy
musztardą i posypujemy
siemieniem lnianym, a drugą możemy potraktować
ketchupem. Opcjonalnie kładziemy również plasterek
sera żółtego i chwilę podpiekamy.Gotowe burgery układamy na
bułce, dodajemy ulubione warzywa i polewamy odrobiną sosu. Skoro to chwila zapomnienia to i sosik mile widziany. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się za pałaszowanie tego cuda.
Skromnie stwierdzę, że wyszły genialne!Chęć na fast foody zaspokojona i to bez większych wyrzutów sumienia.Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania, dzięki zastosowaniu
sosu worcester hamburgery nabierają zupełnie innego smaku niż tradycyjne mielone, a dla fanów ostrości zawsze można dodać odrobinę więcej sosu
chili.
PozdrawiamSmakUla.Podziel się...