Wykonanie
Wczoraj był dla nas szczególny dzień. Trzecie urodziny naszego synka. Aż trudno mi uwierzyć, że to już trzy lata odkąd jest z nami. A przecież wydaje mi się, że dopiero wczoraj przywieźliśmy malucha ze szpitala. Był taki
maleńki a my niczego nieświadomi. Wszyscy
troje musieliśmy nauczyć się siebie. Od tamtego czasu wiele się zmieniło. Oboje z M. dowiedzieliśmy się o sobie czegoś nowego. To naprawdę niesamowite. I zaskakujące czasami. U nas od rana było sporo zamieszania. W końcu dzień był pełen atrakcji. Zależało mi na tym żeby możliwie szybko ugotować i żeby wszystko poszło sprawnie. Nie każdy lubi
seler i nie każdy lubi
ser pleśniowy. Ale Ci którzy nie mają nic przeciwko tym składnikom będą zadowoleni. Lazur złocisty ma
orzechowy posmak i zdecydowałam się dodać do zupy coś co chrupie i padło na
migdały. Ale można wykorzystać np.
nerkowce. Jeśli ktoś powątpiewa czy aby na pewno da się najeść tylko zupą polecam zrobienie zwykłych małych grzanek lub takich większych np. z całej kromki zapiekanych w piekarniku z
serem. Smacznie, ciekawie i bardzo szybko:)

Składniki:1 l
bulionu150 g
sera lazur złocistypół dużego
selera3 średnie
ziemniaki150 g
migdałówpół szklanki słodkiej
śmietany 36%sólpieprzopcjonalnie: grzankiWykonanie:Do
bulionu wrzuć
seler i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj aż całość zmięknie. Następnie zmiksuj na gładki krem.
Ser pokrój na kawałki i wrzuć do zupy, poczekaj aż się rozpuści mieszając. Dolej
śmietanę i dopraw
solą i
pieprzem.
Migdały wrzuć do wrzątku i pozostaw je tam na chwilę- skórka łatwiej z nich zejdzie. Następnie posiekaj je i wrzuć do zupy. Możesz podawać z grzankami.