ßßß Cookit - przepis na Zupa z selera i lazura złocistego

Zupa z selera i lazura złocistego

nazwa

Wykonanie

Wczoraj był dla nas szczególny dzień. Trzecie urodziny naszego synka. Aż trudno mi uwierzyć, że to już trzy lata odkąd jest z nami. A przecież wydaje mi się, że dopiero wczoraj przywieźliśmy malucha ze szpitala. Był taki maleńki a my niczego nieświadomi. Wszyscy troje musieliśmy nauczyć się siebie. Od tamtego czasu wiele się zmieniło. Oboje z M. dowiedzieliśmy się o sobie czegoś nowego. To naprawdę niesamowite. I zaskakujące czasami. U nas od rana było sporo zamieszania. W końcu dzień był pełen atrakcji. Zależało mi na tym żeby możliwie szybko ugotować i żeby wszystko poszło sprawnie. Nie każdy lubi seler i nie każdy lubi ser pleśniowy. Ale Ci którzy nie mają nic przeciwko tym składnikom będą zadowoleni. Lazur złocisty ma orzechowy posmak i zdecydowałam się dodać do zupy coś co chrupie i padło na migdały. Ale można wykorzystać np. nerkowce. Jeśli ktoś powątpiewa czy aby na pewno da się najeść tylko zupą polecam zrobienie zwykłych małych grzanek lub takich większych np. z całej kromki zapiekanych w piekarniku z serem. Smacznie, ciekawie i bardzo szybko:)
Składniki:
1 l bulionu
150 g sera lazur złocisty
pół dużego selera
3 średnie ziemniaki
150 g migdałów
pół szklanki słodkiej śmietany 36%
sól
pieprz
opcjonalnie: grzanki
Wykonanie:
Do bulionu wrzuć seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj aż całość zmięknie. Następnie zmiksuj na gładki krem. Ser pokrój na kawałki i wrzuć do zupy, poczekaj aż się rozpuści mieszając. Dolej śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Migdały wrzuć do wrzątku i pozostaw je tam na chwilę- skórka łatwiej z nich zejdzie. Następnie posiekaj je i wrzuć do zupy. Możesz podawać z grzankami.
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2015/01/zupa-z-selera-i-lazura-zocistego.html