Składniki:1 litr bulionu3 pory (tylko biała część)masłojedna średnia cebulapół dużego selera3 ząbki czosnku2 średnie ziemniakisólpieprzpół szklanki śmietanki 36%2 kromki chleba (u mnie gryczany)cheddaropcjonalnie niebieski barwnik spożywczyWykonanie:Pory oczyść i pokrój w półplasterki. To samo zrób z cebulą i czosnkiem. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w małą kostkę. Por, cebulę i czosnek podsmaż na maśle aż zmiękną. Bulion zagotuj. Dodaj do niego podsmażone warzywa i ziemianki z selerem. Gotuj aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją grilla (lub grzania z góry)ułóż chleb na blaszce i posyp cheddarem. Zapiekaj kilka minut aż ser się rozpuści. Gdy warzywa zmiksuj. Jeśli używasz barwnika dodaj go (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietankę i całość wymieszaj. Podawaj z grzankami.Smacznego!