ßßß
Składniki:800 g mąki pszennej- dodawaj ją stopniowo, zacznij od 700g (lub trochę więcej)250 ml płynnego miodupół szklanki cukrupół kostki masła1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1/3 szklanki mleka2 średnie jajkaszczypta soli3 łyżki przyprawy do piernikałyżeczka cynamonułyżeczka imbiru w proszkułyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej*opcjonalnie lukier*można dodać więcej przyprawy do piernika lub dodać przyprawy wg własnego gustuWykonanie:W garnku rozpuść masło, miód, cukier i poczekaj aż masa będzie jednolita. Gdy przestygnie dodaj do niej mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Zagnieć na jednolita masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie podsyp je mąką. Ma powstać ciasto które będzie dało się wałkować. Następnie włóż je do naczynia w którym będzie dojrzewać, owiń czystą szmatką i wstaw do lodówki na nieco ponad 3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki. Piecz je w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 10 minut. Nie czekaj aż pierniki będą twarde. Wyciągnij je kiedy jeszcze będą dość miękkie ale upieczone. Polukruj wg gustu.Smacznego!