Wykonanie
Jakiś czas temu zrobiłam kanapkę BLT . I jest to jedna z moich ulubionych. Więc dziś zrobiłam wariacje na temat BLT właśnie. Zrezygnowałam z
pomidora ale dodałam ajwar i
awokado. Połączenie genialne! Nie jest to najbardziej dietetyczna kanapka (ach ten
boczek) jaką zrobiłam ale muszę powiedzieć z czystym sumieniem że jest fantastyczna na na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. A skoro kalorii nie widać to uznaję, że nie istnieją...
Składniki:
Oliwa ziołowa:łyżka
oliwypół łyżeczki suszonego
tymiankupół łyżeczki suszonego
rozmarynuśredni ząbek
czosnku2 ciabatty wiejskie (lub zwykłe)dojrzałe
awokado (obrane ze skóry i pozbawione pestki)150 g
boczkukilka liści
sałaty (u mnie dębowa)2-3 łyżki pasty ajwar (można dodać
pomidora lub pominąć)świeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Boczek pokrój w plastry. Podsmaż je aż będą chrupkie. Zrób
oliwę ziołową.
Tymianek i
rozmaryn rozetrzyj w moździerzu. Dodaj
oliwę i
czosnek pokrojony w drobną kostkę. Wymieszaj i odstaw. Ciabatty przekrój na pół. Każdą posmaruj ajwarem, połóż
sałatę i
awokado pokrojone w paski. Na koniec połóż
boczek. Całość
skrop odrobiną
ziołowej oliwy.Smacznego!