Wykonanie
Wiem, że to może brzmieć trochę jak sen wiariata..
Kapusta wloska i bakalie? Wypróbowałam ten pomysł najpierw na sobie pózniej na m. i na znajomych. I o ile sobie nie ufałabym aż tak do końca to im już raczej ufać powinnam. Zostało potwierdzone, że jest przepysznie. Zapytałam znajomych co jest w skladzie nadzienia. Nie zgadli..ale chyba dlatego, że po prostu nie spodziewali sie takiego połączenia.. Fakt jest zaskakująco ale to zaskoczenie bardzo pozytywne. Polecam!

Składniki:Ciasto:250 g
mąki100 g
masłałyżka
śmietany 18%2
jajkaszczypta
cukruNadzienie:pół małej główki
kapusty włoskiej150 g suszonych
śliwekpół szklanki
rodzynekpół szklanki
orzechów włoskich200 ml
smietany kremówki2
jajkałyżka
mioduWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i wysyp na nie
suchą fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok 15 minut. Zrób nadzienie. Posztkuj
kapustę i przełóż ją na patelnię podlej odrobiną
wody i smaż aż zmięknie. Jeśli zacznie się przypalać użyj więcej
wody.
Śliwki pokrój na kawałki i wrzuć na patalnię. Dodaj także
rodzynki. Do miseczki wlej kremówkę i wbij
jajka. Lekko wymieszaj. Gdy
kapusta przestygnie dodaj do niej masę jajeczną,
miód, dosyp
orzechy i wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i zapiekaj jeszcze ok 20 minut aż nadzienie się zetnie a brzegi tarty będą zrumienione.Smacznego!