ßßß
Składniki:Ciasto:250 g mąki100 g masłałyżka śmietany 18%2 jajkaszczypta cukruNadzienie:pół małej główki kapusty włoskiej150 g suszonych śliwekpół szklanki rodzynekpół szklanki orzechów włoskich200 ml smietany kremówki2 jajkałyżka mioduWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i wysyp na nie suchą fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok 15 minut. Zrób nadzienie. Posztkuj kapustę i przełóż ją na patelnię podlej odrobiną wody i smaż aż zmięknie. Jeśli zacznie się przypalać użyj więcej wody. Śliwki pokrój na kawałki i wrzuć na patalnię. Dodaj także rodzynki. Do miseczki wlej kremówkę i wbij jajka. Lekko wymieszaj. Gdy kapusta przestygnie dodaj do niej masę jajeczną, miód, dosyp orzechy i wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i zapiekaj jeszcze ok 20 minut aż nadzienie się zetnie a brzegi tarty będą zrumienione.Smacznego!