Wykonanie
Tak..czyli znowu placuchy...Ale to moja słabość i bezgraniczna miłość.. Lekkie, puszyste, delikatnie
cynamonowo-
pomarańczowe i do tego jak zawsze szybkie. Ale za to z ekstra dodatkiem w postaci karmelizowanego
ananasa, który dodaje zwykłym plackom trochę egzotyki. Świetnie sprawdzi się też
banan. Cóż
będę się rozpisywać..Pycha!
Składniki:1 szklanka
kefiru1 szklanka
mąki1
jajko1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z
pomarańczypół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka
cukrupół łyżeczki
cynamonu (lub wg gustu)2 łyżki
oliwyKarmelizowany
ananas:pół
ananasa lub mały
ananas3 łyżki
cukruok łyżka
masłaopcjonalnie:
śmietana kremówkaWykonanie:Nie może być prościej.. wszystkie składniki wymieszaj w misce. Gdy ciasto dobrze się połączy usmaż placki na złoty kolor z obu stron.
Ananasa obierz ze skórki i usuń środek. Pokrój go na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wysyp
cukier i poczekaj aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj żeby go nie przypalić. Gdy się rozpuści dodaj
masło i wymieszaj. Jeśli używasz kremówki także ją dodaj. W momencie kiedy składniki się połączą wrzuć na patelnię kawałki
ananasa i obtocz go w karmelu. Podawaj z plackami.Smacznego!