ßßß
Składniki:240 g herbatników60 g miękkiego masła +odrobina do wysmarowania formy500 g mielonego twarogu sernikowego100 g cukru (można dodać go mniej puree jest dość słodkie)3 jajka1 żółtko170 ml śmietanysok wyciśnięty z połowy limonkikieliszek Amaretto370 g puree z kasztanów50 ml wodyWykonanie:Herbatniki zmiksuj w mikserze. Dodaj 50 g masła i łyżkę puree z kasztanów. Masą wylep tortownicę wysmarowaną masłem. Wstaw do lodówki. Ser połącz z cukrem, jajkami, żółtkiem, śmietaną, sokiem z limonki. Wymieszaj. Dolej pół kieliszka Amaretto. Utrzyj aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj puree (pozostaw łyżkę puree do polewy). Wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Tortownicę opakuj w folię aluminiową i włóż ją do głębszej formy lub naczynia które nadaje się do napełnienia wodą. Ja użyłam głębokiej formy z piekarnika. Wlej gorącą wodę do formy i włóż ciasto do piekarnika. Piecz ok godzinę. Gdy ciasto przestygnie zrób polewę. Łyżkę puree połącz z masłem i podgrzej. Do swojej polewy dodałam jeszcze łyżkę tahini ale nie trzeba tego robić. Polewą ozdób ciasto.Smacznego!