Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od mojego m. puree z
kasztanów. Chciałam zrobić jakieś ekstra ciasto bo i produkt jest dość ciekawy. Bardzo lubię serniki więc padło na sernik właśnie. Klasyczny przepis w trochę podkręconej odsłonie. Ciasto ciekawe ale prawdę powiedziawszy spodziewałam się, że będzie bardziej..."
kasztanowe" bo puree było w
herbatnikowym spodzie,
masie serowej i polewie. Ale mimo tego nie było zbyt mocno wyczuwalne. Z pewnością ma w sobie coś odświętnego i na takie okazje się nadaje. Myślę, że podobny sernik można zrobić zastępując puree nutellą lub
czekoladą.

Składniki:240 g
herbatników60 g miękkiego
masła +odrobina do wysmarowania formy500 g mielonego
twarogu sernikowego100 g
cukru (można dodać go mniej puree jest dość słodkie)3
jajka1
żółtko170 ml
śmietanysok wyciśnięty z połowy
limonkikieliszek
Amaretto370 g puree z
kasztanów50 ml
wodyWykonanie:
Herbatniki zmiksuj w mikserze. Dodaj 50 g
masła i łyżkę puree z
kasztanów. Masą wylep tortownicę wysmarowaną
masłem. Wstaw do lodówki.
Ser połącz z
cukrem,
jajkami,
żółtkiem,
śmietaną,
sokiem z limonki. Wymieszaj. Dolej pół kieliszka
Amaretto. Utrzyj aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj puree (pozostaw łyżkę puree do polewy). Wylej
serową masę na
ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Tortownicę opakuj w folię aluminiową i włóż ją do głębszej formy lub naczynia które nadaje się do napełnienia
wodą. Ja użyłam głębokiej formy z piekarnika. Wlej gorącą
wodę do formy i włóż ciasto do piekarnika. Piecz ok godzinę. Gdy ciasto przestygnie zrób polewę. Łyżkę puree połącz z
masłem i podgrzej. Do swojej polewy dodałam jeszcze łyżkę tahini ale nie trzeba tego robić. Polewą ozdób ciasto.Smacznego!