Wykonanie
200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie70 g
masłaCiastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Formę dokładnie z zewnątrz owinąć folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.
Składniki na masę
serową:
750 g
serka kremowego typu philadelphia lub
twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g drobnego
cukru do wypieków
4
jajka2
żółtkaświeżo wyciśnięty sok z 4
limonekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 170ºC przez 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .

Przepis Nigelli Lawson.