Wykonanie
            Orzeźwiający smak. Podczas upałow schłodzona smakowała, jak 
lody. Przepis z bloga: Kuchnia magnifique


SPÓD:opakowanie 
ciastek kakaowych ok. 200 g3 łyżki 
masła200 g 
mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)Nadzienie:500 g chudego 
twarogu (najlepiej w wiadereczku, gotowy do serników)2 
jajka (rozdzielone 
żółtka i 
białka)7 łyżeczek 
cukru (może być brązowy)2 
limonki3 łyżki 
masłamasło do wysmarowania formy
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy roztopione 
masło i 
mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego proszku-piasku, najlepiej mikserem. Wykładamy tartę po brzegi, dociskając ciasto do formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.Foremkę na tartę smarujemy 
masłem.Wykładamy na spód.Ścieramy skórkę z 
limonek. Z 1,5 
limonki wyciskamy sok.
Żółtka ubijamy z 
cukrem, dodajemy miękkie 
masło i przekładamy do 
sera. Miksujemy. Dodajemy sok i skórke z 
limonki i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite 
białka- 
doda to lekkości nadzieniu- tu mieszamy łyżką, delikatnie i powoli. Wykładamy na spód. Pieczemy w temp 180 stopni przez 25- 30 minut.